Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Към статиите
Всички кратки
Форум
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 Публицистика
 Наука и техника
 Игри
 Спорт
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Кратки @ Сивостен: Гугъл защитава плановете си за дигитализиране на литературата - Дигитални книги, Интернет, Технологии
Гугъл защитава плановете си за дигитализиране на литературата

Публикувано в Кратки :: Наука и техника, Литература, четвъртък, 30 април 2009

Ключови думи: Дигитални книги, Интернет, Технологии

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Гигантът Гугъл защити плановете си за дигитализиране на книги пред американския съд. Разследването, което върви, има за цел да установи дали подобна сделка между компанията и авторите и издателите не нарушава антимонополното законодателството на САЩ. Нека припомним за какво става дума. Още през октомври Гугъл достигна до споразумение да създаде фонд от 125 милиона долара, с които да заплаща на авторите за дигитализирането на техните творби.

Сделката обаче все още трябва да бъде одобрена от съда, като тази седмица крайният срок бе отложен до септември месец, до когато всеки, който иска да се възпротиви на нея, ще може да го направи. След като се намесиха съдебните власти, компанията реши да разясни позитивите от подобно решение чрез пост в блогосферата. Според Адам Смит, ръководител на продуктовия мениджър на \"Google Book Search\", е важно докато тече дискусията да се изясни какво точно печели читателя от дигитализирането на милиони книги.

В нарочния си пост, Адам Смит показва няколко различни начина, по които читателите ще бъде облагодетелствани. Например, биха могли да имат достъп до книги, които вече не се печатат и авторите им не могат да бъдат намерени, както и да четат повече книги на чужди езици от тези, които могат да се намерят в книжарниците. Потребителите ще могат да теглят класически произведения в PDF формат.

Авторите също печелят, тъй като споразумението не се простира само до този тип литература, допълва г-н Смит. Авторите и издателите ще имат възможност да предоставят възможност на потребителите възможност да прегледат превю на книгата и да си поръчат печатното копие през \"Google Book Search\", като това дава на потребителите още един метод да научат и да поръчат книги, заедно със съществуващите досега.

Как се стигна до това споразумение, което създава съмнение за монопол? Гугъл бе принудена да предприема тази стъпка от Гилдията на авторите и Асоциацията на американските издатели. Те твърдяха, че практиката да се сканират книги със защитени авторски права от библиотеките и да се използват за новата система е нарушение на същите.

Притесненията са, че ако бъде одобрено това споразумение, това дава в ръцете на американската компания възможност да печели от милиони книги на практика без конкуренция и контрол. Нададоха се и много гласове, че няма кой да спре Гугъл да вдига цените за достъп до колекцията, тъй като никой друг не предоставя такава услуга. Повечето мнения варират, но всички са съгласни с това, че е необходимо световната литература да навлезе в дигиталната епоха, но е опасно ако това стане с помощта на един единствен интернет гигант.

Макар че сделката е само за САЩ, опасенията са, че ако бъде одобрена, това ще е сигнал за други държави да одобрят подобно споразумение с интернет корпорацията. Нещо потвърдено от Адам Смит, който споделя, че това е един безпрецедентен тест и основа за развитие на подобни услуги по целия свят.Сподели във Facebook
1069 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Painfully 3