Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Към статиите
Всички кратки
Форум
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 Публицистика
 Наука и техника
 Игри
 Спорт
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Кратки в Сивостен :: ДругиКратки в Сивостен
Последни публикации
Съобщение: Конкурс за фотография на тема "Усмивката на лятото"

Публикувано в Статии :: Други, понеделник, 24 август 2009.

Мултимедийното списание “Public Republic”, с подкрепата на Немско-българското дружество в Хамбург, Българския културен институт в Берлин, Дружеството за българо-немски икономически и културни връзки, Германия организира конкурс за фотография на тема „Усмивката на лятото”.

В конкурса oт 23 август до 15 септември 2009 г. може да участва всеки – любител или професионалист.

Творбите ще бъдат оценявани от международно жури в състав:

Иван Голев (главен редактор на списание “GEO” за България), Алан Росин (Телевизионен и филмов продуцент, САЩ), Максим Бехар (председател на Българската асоциация на ПР агенциите и CEO, M3 Communications Group, Inc.), Людмила Филипова (писател), Христо Шопов (актьор), Пол Бидъл (приложен фотограф, Великобритания), Асен Блатечки (актьор), Корнелия Вайнерт (фотограф и редактор към Public Republic, Германия), Юлиян Ангелов (фотограф и основател на поредицата фотографски продукти Мust see Bulgaria), Веси Борисова (филмов продуцент, собственик на Buzz films и фотограф), Арт МакЛиод (фотограф, Канада).

Наградата за класиралия се на първо място в конкурса е фотоапарат Canon EOS 450-D предоставен от фирма PixelPlus.

Фотографиите на победителя в конкурса ще бъдат публикувани в премиерното принт издание на Public Republic.

II награда е уникална пластика на скулптора Алeксандър Пройнов
Няколко сайта, на които да загубите времето си приятно...

Публикувано в Статии :: Други, четвъртък, 13 август 2009.

Автор: Димитър Грозданов

Интернет сатирата става все по-популярна в наши дни, бидейки един от успешните начини да се привлече много внимание и зрители с малки инвестиции, и да се изкарат нелоши пари от Мрежата. Поне отвъд Океана. Както винаги се случва в подобни ситуации, след време става трудно да се отсее житото от плявата. А хората просто искат да се забавляват. Списание „Сивостен” подбра пет развлекателни портала, способни да ви инжектират спасителната дневна доза смях.

College Humor
http://www.collegehumor.com

Колежанският хумор започва като проект на двама съученици – Джош Абрамсън и Рики Вам Вийн – през 1999. Когато сайтът стига четири милиона уникални посетители през 2006 е закупен от InterActiveCorp. Въпреки известната комерсиализация, и до днес тук работят едни от най-талантливите интернет комедианти. Множеството разклонения на сайта се занимават с пародия на филми и игри, борба с клишета и стереотипи, публикуване на забавни есета и статии, както и са арена за показ на лично творчество на почитателите.

Тук ще намерите наистина много забавни филмчета, подигравки с популярни имена като „Матрицата”, ”24”, ”Супер Марио” и прочие, и прочие. Очевидно в сайта се наливат немалки суми, защо се работи с качествена техника, добър и разнороден актьорски състав, великолепна режисура и обработка на продукциите.
Шведските пирати таранираха Европарламента

Публикувано в Кратки :: Други, понеделник, 08 юни 2009.

Полу на майтап, полу насериозно, Партията на пиратите от далечна Швеция си осигури място в Европейския парламент. След вчерашните избори, политическата формация се оказа с ни повече, ни по-малко 7,1% от гласовете на скандинавските гласоподаватели.

Цялата кампания на партията е базирана върху идеята за промяна на концепцията на законодателството в сферата на авторските права, и придоби още по-особен смисъл след ареста и последвалата присъда на създателите на торент-портала The Pirate Bay през месец април т.г.

Мотото на формацията е, че статуквото възпрепятства естествения стремеж към познание и позволява упражняване на контрол върху информацията. Естествено, една птичка пролет не прави, но въпреки това придобиването на политическо признание е важна стъпка напред, допълват шведите. А до какво би могло да доведе това може би ще разберем в бъдеще.
Почина Петър Слабаков

Публикувано в Кратки :: Други, понеделник, 18 май 2009.

На 86-годишна възраст почина актьорът Петър Слабаков, съобщиха негови близки.

Петър Слабаков е роден на 23 април 1923 г. в Лясковец. Дипломата му за завършено средно образование е от Класическата девическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен. След 9-и септември 1944 г. е доброволец в Отечествената война. Бил е тракторист, деловодител в конезавод, леяр. Завършил е Икономика на промишлеността, но не и театрална академия.

Въпреки това той има над 120 роли само в киното. Участва в десетки филми, най-известните от които - „Цар и генерал”, „Пленено ято”, „Вечни времена”, „Мъртви души”. Получи наградата "Аскеер" за цялостно творчество, а синът му - Андрей Слабаков, също влезе в киното, но като режисьор.

За кратко Петър Слабаков влезе в политиката като лидер на политическия клуб "Екогласност". Бе депутат в Седмото Велико Народно събрание и в 37-ото, но, по думите му, си тръгна оттам разочарован.

През последните години Слабака, както го наричаха приятелите, избра да живее в стара къща в село Бериево, Севлиевско с третата си съпруга - актрисата Цветана Гълъбова.

--
Източник: http://dnes.dir.bg/2009/05/17/news4459663.html
За вчерашния срив и отложения старт на "Кратки"

Публикувано в Кратки :: Други, събота, 18 април 2009.

Не ни се искаше да сефтосаме новия модул на сп. „Сивостен” точно с новина за проблеми, но за съжаление се получи така, че планираният старт на „Кратки” от вчера беше отложен заради такъв с базата данни, който стана причина и почти половината петък сайтът да работи бавно или изобщо да не работи. Трябва да уточним, че никой няма вина в конкретния случай, а ставаше дума за абсолютно непредизвикан срив в таблица, възстановяването на която отне доста усилия от целия ни екип, както и този на хостинг провайдъра ни, на които благодарим за вложените усилия и време.

Извиняваме се предварително на тези, които са се опитвали да достъпят наши материали във времето, когато списанието не работеше коректно, и на онези, чиито коментари бяха безвъзвратно загубени. Действително, става дума за не повече от пет мнения, подадени между 03:00 и 09:30 сутринта в петък, 17 април 2009 г., но за нас всяко такова е изключително важно и искаме да ви уверим, че до последно се борехме да спасим максимално количество информация. Но, за жалост, в живота не всичко става както искаме и не успяхме да възстановим абсолютно всичко.

Няколко думи за новия модул, а именно „Кратки”. Идеята е тук да попадат материали на различни теми, засегнати от списанието, като новини, публикации, които изискват бързо излизане или статии, които нямат достатъчно обем, за да отговорят на високите изисквания на основното ни издание. Всяка публикация по дадена тема, на която в последствие излезе статия,
"Хъшове" в Народен театър "Иван Вазов"

Публикувано в Статии :: Други, събота, 11 април 2009.

Автор: Димитър Грозданов

След почти четири години хвалби, аплаузи и положителни отзиви като цяло, при това от изключително разновкусови хора, тръгнах към Народния театър с голяма торба очаквания. Също и с известно съмнение – уважавам творчеството на Вазов и почитам неговата важност, но трудно бих го нарекъл любимо. С интерес съм чел почти всичко негово, но стилът и като цяло начинът му на писане са далеч от големите творци на различни епохи. Умишлено, за да бъде разбран от населението ни преди 130 години, но дали наистина може да се претвори по интересен начин днес, през двадесет и първи век?

Отговорът се оказа по-скоро положителен. Морфов очевидно не харесва анахронизми – хъшовете са представени по-един далеч по-различен начин. Ще видите и надписите с тебешир „Fuck the Sultan”, осъвременената обстановка в Браила, промяната в образите на героите. Самата идея на постановка е силно редактирана – хъшовете на Морфов са противовес не на българите от преди сто и трийсет години, а на нас – модерните хора. Точно тази гузна мисъл ще се просмуче у вас след блестящия край на представлението, под звуците на аплодиращата зала и песента „Бел Кон” (в оригинал - „Циганска песен” на Балкански Коне).

„Хъшове” предава точно живота на героите си – буйстващи пияници, гамени, крадци, гладни, бедни, боси, груби. Но зрителят ще ги види и на брега на Дунава – гледащи с копнеш и тъга към България. Контрастната същност на този дуализъм в образите е в основата на постановката. Диви сцени на
"Дон Жуан" в Народен театър "Иван Вазов"

Публикувано в Статии :: Други, неделя, 05 април 2009.

Автор: Димитър Грозданов

Доста се говори за „Дон Жуан”, също както доста се говореше и за „Хъшове”. Независимо дали е гений или простак, режисьорът Александър Морфов винаги е „на топа на устата”. Когато една постановка, или изобщо едно произведение на изкуството, получи такава разнообразна гама от отзиви – от „нечувана кичозност” до „зрелищен спектакъл”, значи трябва да се види. Трябва да се види не защото за него се пише и защото е популярно, а защото явно е нещо, за което човек сам съставя мнение, съответно на възприятията му.

Именно така стоят нещата и с „Дон Жуан”. Трябва да призная, че не съм особен почитател на модернизма в нито една от всевъзможните му форми. Обещах си обаче, че ще гледам постановката с непредубедено око. От видяното впоследствие си съставих съответното мнение – Морфов не се опитва да осъвремени театъра. Похватите, които използва – озвучението, английските думи, шегите – те са много повече метод да се подчертае, че голяма част от идеите на Молиер, терзанията и демоните на Дон Жуан, живеят и днес. Те са на улицата, в атвобуса – те са цинизмът в душата на обществото в нашата откровено меркантилна епоха. Меркантилна, защото макар всеки да е разтревожен от сравнително мъглявата за нашенци финансова криза, никой не се учудва, че българската литература няма нито едно младо име с потенциал да стане голямо в бъдеще, че почти няма обещаващи изпълнители, артисти и художници, а тези, които присъстват, са много повече повлияни от западната поп-култура, отколкото
In Memoriam: Климент Денчев

Публикувано в Статии :: Други, вторник, 31 март 2009.

Автор: Константин Делчев

На шестдесет и девет годишна възраст, почина големият български актьор и интелектуалец Климент Денчев. Известен най-вече като легендарния разказвач и рисувач върху стъкло от „Лека нощ, деца”, от където и си остава неговият прякор бате Климбо.

Той е един от малкото ни актьори, които успяват да направят кариера отвъд океана. Още през седемдесетте години, докато е на върха на славата си, но недолюбван от тогавашната власт поради възгледите си и несъгласието с масовото налагане на определена културна линия „отгоре”, Климент Денчев заминава за Канада, където години работи в радиото и телевизията, преди постепенно да се оттегли.

След завършване на ВИТИЗ, където по негови думи любим учител му остава Гриша Островски, Климент Денчев освен като детски телвизионен актьор се изявява и на сцената на Сатиричния театър, и като киноактьор, участвайки в „Баща ми, бояджията”, „Войната на таралежите” и т.н. общо над тридесет филма, заснети в България, Канада и САЩ.

Последният му филм, „Разследване”, от 2006 година, бе заснет у нас и се прие като част от завръщането му в България, заедно с издадената година по-късно книга, „От нощта на времето” - по същество сборник с автобиографични епизоди, илюстрирани със собствените му карикатури. В тях бате Климбо очертава множество разлики между българската и канадската действителност, които едновременно пълни с остра критика към тогавашното статукво, особено в културно и социално отношение и с наситен,

Статии по годишен рейтинг
 
Най-четени статии в Други
Статии по вот
 
Статии по средна читаемост
Painfully 3