Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Към статиите
Всички кратки
Форум
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 Публицистика
 Наука и техника
 Игри
 Спорт
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Кратки в Сивостен :: ЛитератураКратки в Сивостен
Последни публикации
Band dessinee: Chasseurs de dragons

Публикувано в Статии :: Литература, понеделник, 28 ноември 2011.

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker

1. Un dragon comme pas deux – 2006
2. Copains comme zombies - 2008

Сигурно мнозина от вас са попаднали и с удоволствие са гледали пълнометражния френски филм „Ловци на дракони”. За тези, които не са, съвсем накратко става дума за приключенията на двама симпатяги – Лиан Чу и Гиздо, и на верният им дракон Хектор в един меко казано фантастичен свят. Всъщност именно в този филм попаднах на носещите се из въздуха острови, които по-късно станаха популярни с „уникалността” и „иновативността” си в Аватар. Работата на тези двамата, за които става въпрос тук е да ловят дракони (както може би сте се досетили), летейки от своя страна в хибрид между хеликоптер и ръчна количка. А пък самите дракони, съвсем в съответствие със света, който обитават, са от странни по-странни. Стилът на анимацията е карикатурен, с отчетлив елемент на приказност.

Малко от вас обаче са гледали, в това съм сигурен, двата сезона на анимационния сериал със същото име. Те разбира се предхождат пълнометражната анимация и отдавна радват френските подрастващи. Характеризират се със значително по-несъвършена графика, но пък носят доста романтичен заряд и представят една доста добре изградена вселена, населена с още и още дракони. Там в пълна сила са разкрити характерите на меркантилния и доста непохватен Гиздо, високо-моралния умел боец Лиан Чу (който освен това се
Лоис Макмастър Бюджолд: "Криожега"

Публикувано в Статии :: Литература, понеделник, 07 февруари 2011.

Автор: Иван Ж. Атанасов

Ако някой изобщо би могъл да сътвори свят, толкова странен и едновременно напълно достоверен, толкова невъобразим и едновременно човешки, то едно от имената, които веднага биха изникнали в съзнанието ми е това на Бюджолд. Така че изобщо не се учудих при срещата си със странните криокорпорации оплели в мрежите си цял един свят, протягащи се към други светове с единствената цел да властват и да богатеят. Което всъщност е основната тема в "Криожега" на американската писателка.

Трудно е да се опишат достойнствата на роман, без да се навлезе поне в някакви детайли в историята, но понякога се налага. Случаят с "Криожега" е именно такъв. Затова нека вместо да се гмуркаме в историята да погледнем идеите, които Бюджолд е заложила вътре. Да започнем от правото на избор – доколко то е гарантирано и дори ако е, доколко тази гаранция е условна. И ако се замислим действително, дори когато го имаме, никой никога не ни е обещавал да имаме реални опции, пред една от които да се спрем. Ако всеки един от нас се порови в спомените си, едва ли ще се сети дори един случай, в който пускайки бюлетината си е гласувал за нещо повече от по-малкото зло, поне доколкото вярваме, че това което сме избрали е именно то. Интересно обаче, че рядко се замисляш за тези неща, преди някой да ти ги каже.

Всъщност банален факт, ще кажете. Действително, ако не е поставен в една опаковка от вече споменатите в увода глобални корпорации. В едно общество наглед капиталистическо, а
Крис Бънч: "Звезден риск ООД"

Публикувано в Статии :: Литература, вторник, 01 февруари 2011.

Автор: Иван Ж. Атанасов

Крис Бънч без Алън Кол - е, не звучи толкоз еретично колкото братя Стругацки без единия брат или семейство Боатенг в един и същи национален отбор по футбол, особено предвид богатата самостоятелна библиография на калифорниеца, но все пак винаги е любопитно събитие, когато се появи на пазара. Така че "Звезден Риск ООД" определено приковава вниманието още с името на автора си. Пък и тематиката за космически охранителен бизнес с привкус на малка частна армия винаги предвещава нещо приятно за четене, щом в нея е набъркан единият от авторите на "Стен".

Накратко за историята - Фридрих фон Балдур, бивш военен с доста мъгляво и леко намирисващо минало, събира около себе си подобни нему типажи, за да навлезе в сенчестия... охранителен бизнес, който обаче вече е зает от една много голяма и особено докачлива компания. Естествено, в подобна среда човек трудно може да си намери работодател, освен ако не мине през някое малко престъпление, което - както се оказва - не е бог знае какъв проблем за нашите герои. И така, договорът е на лице и защитата на миньорите из астероидния пояс на забутана на гърба на географията звездна система започва.

Ако вече си мислите, че идва реч за вихрена история с много кьотек – прави сте. "Звезден Риск ООД" може да не се отличава с дълбочина на идеите сравнима с Марианската падина - е, вероятно може да се пребори с четиринадесетте метра на Азовско море - но не това е най-важното. Важното е, че е забавна. По Кол и Бънч-овски
"Синя луна" от Лоръл Хамилтън

Публикувано в Кратки :: Литература, неделя, 31 октомври 2010.


"Синя луна" от Лоръл Хамилтън

Лоръл Хамилтън е съвременна американска писателка на бестселъри. Най-известната й поредица - „Анита Блейк, ловецът на вампири” - е зашеметяващ коктейл от хорър, ърбън фентъзи, еротика и криминален роман. Книгите за Анита Блейк са преведени на 16 езика, а общият им тираж надхвърля 6 милиона бройки.

Добре дошли в света на Анита Блейк – некромант, съживител на зомбита и безстрашен екзекутор на вампири. Свят, в който свръхестествени създания, излезли от митове и легенди, живеят сред хората, а вампирите не са само сеещи смърт чудовища, но и прелъстителни любовници.
Ричард, бившият приятел на Анита, е арестуван в Майъртън, щата Тенеси, по обвинение в изнасилване. На карта са заложени не само неговата чест и професионалната му кариера, но и ревниво пазена тайна – след няколко дни ще настъпи пълнолуние и той ще се преобрази във върколак. Анита заминава при него с антураж от вампири, върколаци и леопардлаци, които да я охраняват с цената на живота си по заповед на Жан-Клод, вампир-господар и настоящ любовник на Екзекуторката.
Скоро Анита открива, че освобождаването на бившия й приятел ще бъде далеч по-трудно, отколкото е допускала. Някой прави черни магии... Някой, който е продал душата си на дявола.


Откъс от книгата:

"- Добре ли си прекарахте с гаджето? - попита Мейдън, докато вървеше след мен по коридора.
Спрях пред втората заключена
"Зигзаг" от Хосе Карлос Сомоса

Публикувано в Кратки :: Литература, петък, 01 октомври 2010.

"Зигзаг" от Хосе Карлос Сомоса

"Зигзаг" е поредният роман на Сомоса, в който той майсторски подлага читателя на екстравагантни изпитания. Докато следва физика в престижен европейски университет, Елиса Робледо е поканена да участва в таен проект, целящ да манипулира суперструнната теория. Това е невероятен шанс за амбициозен млад учен, шанс да види с очите си далечното минало: динозаври, бродещи по земята, живота през каменната епоха, разпъването на Христос... Но експериментите на екипа тръгват в неочаквана посока и нещо страшно се събужда.

Днес, години по-късно, бившите колеги на Елиса измират един сред друг. Кошмарът, който са зародили, играейки си с времето, взема своя смъртен данък. Единственият днешен шанс на Елиса, единствената й надежда да оцелее, е като разбули зловещата истина, криеща се зад гърба на науката.

"Ако приемем разделянето на писателите на последователи на Чехов или на Борхес, аз, разбира се, съм от втората група. Предпочитанията ми са към литературата, която не приема себе си сериозно, която играе с текста и с читателя -- накратко нереалистичната литература. А Борхес, Калвино, а така също Стърн и Кафка, са за мен главните източници на влияние." Така определя себе си испанският писател Хосе Карлос Сомоса, роден в Куба в 1959, преселник в Испания от 1960 г. Лекар по образование, специализирал психиатрия, през 1994 г. Сомоса се отдава изцяло на литературна дейност. У нас с голям успех
Да продължим с продълженията

Публикувано в Статии :: Литература, На малкия екран, събота, 21 август 2010.

Автор: Иван Ж. Атанасов

Всеки от нас е съжалявал поне веднъж в живота си, че дадена история, която ни е харесала, е достигнала до своя край. Спомням си след пети сезон на Андромеда, как прехвърлях различни варианти за продължение и колко съжалявах, че идеята, която не е изчерпана, няма да продължи. Спомням си обаче и как Скалзи продължи „Войната на старците” до точка, в която се замислих – дали нямаше да е по-добре просто да спре. Има безброй много примери и в двете посоки, но водещото, натрапващо се, впечатление е, че всеки път, когато се опиташ да разказваш една история прекалено дълго, достигаш до разочарование.

От чисто комерсиална гледна точка логика има дори да преминеш отвъд разочарованието. Поне докато не убиеш и последната частица надежда, че нещата могат да се променят към по-добро. Ние – зрители, читатели, сме си балами. Ще изгледаме цял сезон на Свръхестествено, че и ще зачекнем още един само за да се убедим, че нещата няма да отидат на добре. Което за продуценти, издатели и цялата комерсиална част на изкуството си е чиста проба печалба. В крайна сметка, те именно това гледат – кога печалбите спадат под зададената граница и
Реймънд Фийст: "Полетът на Нощните ястреби"

Публикувано в Статии :: Литература, четвъртък, 12 август 2010.

Автор: Иван Ж. Атанасов

Накратко, “Полетът на Нощните ястреби” е поредната глава от епичната история на борбата между доброто и злото в приказния свят на Микдемия. Още в края на предишната трилогия - „Конклав на сенки”, видяхме, че настоящият проблем, пред който са изправени Пъг и компания далеч не е приключил. Така че бе видно, че сагата ще има своето продължение, в което героите на американския писател ще се изправят срещу лудия некромант Лесо Варен и още по-голямото зло – десатите. И тъй като Фийст досега не ни е разочаровал, резонно очакването беше по-скоро с позитивен нюанс.

И действително, за първата книга от „Войната на Мрачния” може да се каже, че не ни разочарова. В нея се запознаваме с нови, симпатични герои, сблъскваме се със стари врагове, надникваме в политическите интриги, които съставят политиката на Велики Кеш, изобщо – всички индикации за нова приятна за четене трилогия са налице. Тук е обаче моментът да погледнем отвъд текущата книга и да погледнем към продълженията й, които вече излязоха.

А там нещата определено не изглеждат особено добре. Въпреки че “Полетът на Нощните ястреби” е едно доста обещаващо начало, за тези, които не искат да се разочароват в последствие трябва да отбележим, че краят е доста по-постен от това, което сме свикнали да виждаме от американския майстор на фентъзи романите. Като че ли все пак дори неговото мащабно въображение е възможно да се изчерпи. Поне това ни говори фактът, че Фийст така и не успява да намери място на
"Добрият" от Дийн Кунц

Публикувано в Кратки :: Литература, понеделник, 02 август 2010.

Автор: Иван Атанасов - deadface

"Добрият" от Дийн Кунц

"Най-големият майстор на съспенса умее да опъва нервите на читателя и да дърпа струните на най-неизразимите му страхове. Името на Кунц ни кара да очакваме трилъри със забързано темпо, от които да настръхва кожата, и в случая с "Добрият" не ни очаква разочарование. Още от встъпителния параграф, който сякаш е излязъл от филм на Хичкок, кроткият зидар Тим Кариър, който си пие бирата в затъм нен бар някъде в Калифорния, се сблъсква с непознат, който по грешка го взема за платен убиец. Непознатият пъха в ръката му плик с 10 000 долара и снимка на набелязаната жертва – писателка от Лагуна Бийч, след което си тръгва. Миг по-късно истинският убиец се появява и решава, че Тим е неговият клиент. Тимоти се опитва да разсее убиеца, като твърди, че се е отказал от убийството и му предлага като компенсация получените пари с надеждата да има достатъчно време да предупреди жертвата. Така за двамата – за Тим и злочестата писателка – започва едно шеметно надбягване с влакче на ужасите, в което техни спътници са и читателите."

Откъс:

"След като обходи цялото бунгало, палейки навсякъде лампите, без да му мигне окото, Крейт се върна в спалнята. Не особено скъпата бяла кувертюра на леглото бе опъната идеално, като в казармата. По ресните нямаше нито едно заплитане.
Крейт беше виждал къщи с неоправени легла и рядко сменяни чаршафи. Мърлящината го отвращаваше.
Ако можеше да се

Статии по годишен рейтинг
 
Най-четени статии в Литература
Статии по вот
 
Статии по средна читаемост
Painfully 3